Pressitilaisuus 2. kisapäivä

N17-sarjassa Reisjärven Pilkkeen Anni Alakoski hiihti viikonlopun tuplamestariksi. ”Tosi hyvä hiihto. Minun piti lähteä hiljaa, mutta en onnistunut siinä. Eroa tuli koko ajan tasaiseen tahtiin. Viimeiset kaksi kilometriä olivat vaikeita, mutta kun kuulin väliaikoja, yritin vaan jaksaa”, iloinen voittaja kertoi. Alakoski kehui suksiaan ja kuvaili kilpailuradan laskuja vaativiksi. Tuplakultamitalisti oli hieman yllättynyt menestyksestään: ”En olisi ennen kisoja arvannut, että saan kaksi kultaa”.

Hopeamitalisti Vilma Nissiselle Saukkovaaran SM-hiihdot olivat melkein kuin kotikisat. Nykyään Vuokatti Ski Team Kainuuta edustava Puolangan Ryhdin kasvatti oli mitalistaan ”supertyytyväinen”. Lauantaina keskeyttämään joutuneelle Nissiselle vapaan kymppi ei ollut helppo. ”Olen hiihtänyt viimeksi kilpaa Lahdessa ja sen jälkeen ollut kipeänä. Viikko sitten olin vielä 39 asteen kuumeessa. Tänään kaaduin takalaskussa kylkiluuni päälle, kävi aika kipeää. Ajattelin kuitenkin, että tänään taistellaan maaliin asti.”

Pronssille hiihtäneen Jutta Pulkkisen kilpailu sujui hyvin vaativalla radalla. ”Olen todella tyytyväinen. Rata oli haastava ja rankka, mutta pystyin kuitenkin tekemään nousujohteisen hiihdon”, Rovaniemellä asuva ja opiskeleva Karihaaran Visan urheilija kertoi ensimmäisestä SM-mitalistaan.

Vasemmalta oikealle kuvassa: Vilma Nissinen, Anni Alakoski ja Jutta Pulkkinen.

N18- sarjassa saatiin niin ikään tuplamestari. Seinäjoen Hiihtoseuran Jasmi Joensuun hiihto kulki jopa paremmin kuin lauantaina. ”Olen odottanut tätä kisaa koko kauden, koska vapaa on mennyt niin paljon eteenpäin ja myös kestävyyttä on tullut lisää”, hiihtokeliä upeaksi kehunut Joensuu sanoi. Kilpailurata oli voittajan mielestä vaativa. ”Kyllä oli pahoja laskuja!” ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva kultamitalisti totesi.

Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintalo jatkoi viikonlopun hopeamitaliputkeaan. ”Eilinen oli kisana parempi. Tänään tuli ehkä valittua väärä suksi. Se vähän harmitti. Muutenkin hiihto tuntui eilen vähän paremmalta”, Matintalo kertasi. ”Totta kai olen tyytyväinen, vaikka eilinen jäikin vähän harmittamaan”, lauantaina niukasti voiton hävinnyt Matintalo sanoi.

Kolmanneksi hiihtänyt Karoliina Ukskoski kertoi olevansa positiivisesti järkyttynyt mitalistaan. ”Rata oli vaativa, koska palautuspätkiä ei ollut ollenkaan. Pelkään mutkia ja ne olivat nyt ihan jäällä. Oli mukava, että loppuun oli oikein kunnon mäkiä”, suunnistustakin harrastava Perhon Kirin urheilija sanoi.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu ja Karoliina Ukskoski.

N20-sarjan voittoon hiihti Liperin Hiihtoseuran Jenni Tolonen. ”Tiesin, että jos hyvä päivä sattuu, niin minulla on mitalimahdollisuudet”, vapaalla hiihtotavalla paremmin viihtyvä Tolonen kertoi. Voittaja ei selviytynyt päivän urakastaan aivan ilman kommelluksia. ”Laskut olivat pahoja ja kaaduin ensimmäisessä mutkassa”, ensimmäistä henkilökohtaista SM-mitaliaan juhlinut Tolonen sanoi.

Puijon Hiihtoseuran Elsa Airaksinen iloitsi viikonlopun toisesta SM-mitalistaan. ”Oli parempaa menoa kuin eilen. Kymppi sopii minulle paremmin, kun ei tarvitse koko aikaa kaasu pohjassa painaa. Tänään onnistuin ihan hyvin”, Airaksinen selvitti.

Pronssimitalisti Kati Roivas kehui suksiaan ja kilpailurataa: ”Se oli vaativa ja sai tehdä koko ajan töitä”. Liperin Hiihtoseuran urheilija menetti kilpailun kannalta tärkeitä sekunteja viimeisen laskun kaatumisessaan. ”Kaaduin ihan täydestä vauhdista”, Liperiin toisen mitalin sarjassa napannut Roivas kertoi.

Vasemmalta oikealle kuvassa: Elsa Airaksinen, Jenni Tolonen ja Kati Roivas.

N23-sarjassa saatiin päivän toinen kainuulaismitalisti, kun Vuokatti Ski Team Kainuun Susanna Saapunki hiihti voittoon. ”Aika perus vapaan hiihto. Suksi toimi hyvin ja jaksoin tehdä koko ajan hyvin töitä. Pidän tuota latua tosi helppona, mutta kympillä ei palaudu missään kohdassa ja laskut olivat tänään pahoja”, Rovaniemellä asuva Saapunki kertoi.

Toiseksi hiihtänyt Leppävirran Virin Tanja Kauppinen uusi eilisen hopeamitalinsa. ”Semmoinen kevätkuntohiihto. Aamulla tuntui, että tänään menee melko hyvin tai sitten ihan huonosti. Ehkä tämä kuitenkin sinne heikomman puolelle kallistui”, Kauppinen arvioi.

SM-pronssille sijoittuneelle Oulun Hiihtoseuran Tiia Rantalalle lauantain kilpailu oli pieni pettymys. ”Eilisen jälkeen sanoin, että tänään ei ole mitään mitalimahdollisuuksia”, yllättynyt mitalisti kertoi. Kilpailurata oli Rantalan mieleen: ”Tykkäsin. Siinä oli paljon vassupätkää, mikä sopii minulle”.

Vasemmalta oikealle: Tanja Kauppinen, Susanna Saapunki ja Tiia Rantala.

M17-sarjan voittajaksi hiihti Verneri Suhonen Hollolan Urheilijat -46:sta. Suhonen kertoi aloittaneensa kovaa ja sama vauhti säilyi maaliin asti. ”Voitto oli pieni yllätys.  Maalissa olin hämmentynyt, koska luulin, että muut tulisivat lopun kovempaa”, Suhonen hymyili. Tyytyväinen voittaja kiitteli kilpailurataa: ”Se oli hyvä. Oikeastaan samanlainen kuin meillä Hollolassa”.

Hopeamitalisti Turo Sipilä jäi voittajasta vain 1,7 sekuntia. ”Tosi tiukka kisa. Jalat olivat aika väsyneet koko matkan, meni aika vääntämiseksi. Kuulin koko ajan tosi hyvin väliaikoja”, Sipilä kertasi kilpailua. Saukkovaaran kilpailurata oli Keravan Urheilijoiden hiihtäjälle mieluinen: ”Rata sopii minulle. Vähän oli pahoja kohtia ja laskuissa ei päässyt hyvin palautumaan”.

Kolmanneksi sijoittunut Paimion Urheilijoiden Aleksi Parttimaa iloitsi pronssistaan tiukassa kilpailussa. ”Tänään oli kunnon kisa! Vähän turhan myöhään tuli otettua yksi vaihde lisää. Aikamoinen letka oli viimeisellä kierroksella, niin joutui ohittelemaan”, Parttimaa kertoi.

Vasemmalta alkaen: Turo Sipilä, Verneri Suhonen ja Aleksi Parttimaa.

M18-sarjassa voittoon hiihti Kouvolan Hiihtoseuran Lauri Lepistö. ”Ei ollut millään tavalla parempi päivä kuin eilen, mutta tänään pystyin tasaisella suorituksella voittamaan”, Lepistö kommentoi. Syksyn sairastelujen jälkeen Lepistön kauden hiihdot ovat tuntuneet tukkoisilta. Rataa voittaja piti itselleen sopivana: ”Ihan hyvä rata. Sopii minulle hyvin, kun ei ole tasainen, mutta ei mikään vuoristoratakaan. Mäkeä kuitenkin on”.

Hopealle sijoittui lauantain tapaan Nivalan Urheilijoiden Lauri Gummerus. ”Kultaa lähdin hakemaan, mutta kunto ei ole vielä ihan huipussaan. Vähän ylikuntoa on ollut ja alussa oli aika löysän tuntuista”, Gummerus kommentoi.

Kolmanneksi hiihti Karri Hakala Ylistaron Kilpa-Veljistä. ”Sijoitukseen olen tosi tyytyväinen. 15 kilometriä vapaalla ei ole bravuurimatkani”, Hakala kertoi. ”Hopeamitali ratkaistiin viimeisellä kilometrillä. Tuli vähän kaatuiltua matkalla. Lauri huusi peesissä, että nopeasti ylös”, viikonloppuunsa tyytyväinen mitalisti selvitti. 

Vasemmalta oikealle: Lauri Gummerus, Lauri Lepistö ja Karri Hakala.

M20-sarjassa Joonas Sarkkinen uusi kultamitalinsa. ”Tuplakulta - näitä saa harvoin. Hyvällä mielellä olen”, Ounasvaaran Hiihtoseuran Sarkkinen kommentoi. Kilpailuunsa voittaja oli tyytyväinen: ”Ensimmäiset kaksi kierrosta olivat tosi hyvää hiihtämistä ja johdin Markusta jo selvästi. Minulla on tapana, että tulee hyvän olon tunne ja nytkin löysäsin aavistuksen henkisesti. Hyvä, että kuitenkin riitti”. Sarkkinen piti lauantain perinteisen tyylin kilpailua tämänpäiväistä raskaampana. Tiukat ja jäiset mutkatkaan eivät hyvänä laskijana tunnettua voittajaa haitanneet.

Markus Hietanen varmisti Ounasvaaran Hiihtoseuralle kaksoisvoiton. ”Tyytyväinen olen mitalista, mutta kultamitali poltteli aikalailla. Viimeisellä kierroksella kuulin, että tiukkaa on”, 3,9 sekuntia kärjestä jäänyt Hietanen sanoi.

Hyvinkään Hiihtäjien Waltteri Vinkanharjun kilpailu oli paljon lauantain kilpailua parempi. ”Eilen oli ihan painajaista. Nyt minulla oli hyvä lähtöpaikka ja olin koko ajan ajantasalla, mitä tapahtuu. Lopussa sain Joonaksesta apua”, pronssimitalisti kommentoi. Vinkanharju viihtyi hyvin Saukkovaaran kilpailuladuilla: ”Rata sopii minulle. Tykkään, että on hiihdettävää nousua. Laskut olivat vähän turhan mutkaisia”.

Vasemmalta oikealle: Markus Hietanen, Joonas Sarkkinen ja Waltteri Vinkanharju.

M23-sarjassa Riistaveden Urheilijoiden Perttu Hyvärinen hiihti tuplamestariksi. Sunnuntain kultamitali oli kovan taistelun tulos. ”Tänään oli tosi vaikea hiihto, olin ahtaalla koko ajan. Viimeiset kaksi nousua tulin hirmuisella tahdolla, vassutin niin paljon kuin lähtee”, voittaja kertoi. Ristijärven SM-viikonlopun jälkeen Hyvärinen kaipaa jo taukoa kiireisen kilpailurupeaman keskelle: ”Jalat olivat tänään väsyneet eilisestä. Nyt pitää päästä rauhoittumaan, hirmuinen kisaruljanssi ollut”. Sunnuntain vapaan hiihtotavan kilpailu oli lauantaista tiukempi. ”Risto (Uusivirta) hiihti tosi kovaa. Toisella kierroksella tuntui, että nyt karkaa”, Hyvärinen kommentoi voittotaistelua.

Haapajärven Kiilojen Risto Uusivirta hiihti itselleen vahvemmalla hiihtotavalla hopealle. ”Vapaa on aina ollut parempaa, joten tälle päivälle oli isommat odotukset. Rata oli yllättävän tiukka, nousut eivät olleet hirvittävän vaativia, mutta radalla ei päässyt palautumaan”, Uusivirta kommentoi. Uusivirta on vaikeiden kausien jälkeen päässyt hyvään vireeseen: ”Pari vuotta olen nyt saanut tasoa nostettua. Toivottavasti jatkuu samalla tavalla”.

Pronssimitalisti Antti Ojansivu jatkoi SM-mitaliputkeaan Ristijärvellä. ”Onneksi mitaliputki ei tänään katkennut. Tämä oli taistelumitali. Kisa oli yhtä vaikea kuin kaikki kisat tällä kaudella. Tähän pitää olla tosi tyytyväinen”, Ylöjärven Ryhdin urheilija totesi. ”Tämä antoi tietynlaista itseluottamusta. Palo hiihdon kehittämiseen on kova”, kansainväliselle tasolle pyrkivä hiihtäjä sanoi.

Vasemmalta luettuna: Risto Uusivirta, Perttu Hyvärinen ja Antti Ojansivu.