Pressitilaisuus 1. kisapäivä

N17-sarjan voittajaksi hiihti Reisjärven Pilkkeen Anni Alakoski. ”SM-mitali oli tavoitteena tälle kaudelle ja se tuli jo Lahdessa, joten pystyin lähtemään tänne vapautunein fiiliksin”, iloinen voittaja kertoi. Alakosken hiihto sujui hänen omien sanojensa mukaan todella hyvin. ”Lähdin kovaa, kun Vilma Nissinen lähti heti perääni. Viimeinen mäki oli kova, mutta jaksoin hyvin loppuun asti.”

Hopealle hiihtänyt Ylöjärven Urheilijoiden Sanni Alatalo ihmetteli kuinka hyvään sijoitukseen takkuiselta tuntunut hiihto riitti. ”Tuntui, että tänään ei lähde. Viimeisen kilometrin aikana sain kurottua eron voittajaan puolet pienemmäksi. Jos matka olisi vielä jatkunut, niin olisi tullut vielä tiukempi taistelu”, Alatalo kertasi hiihtoaan.

Pronssimitalisti Alexandra Enlund IF Femman:sta kehui kilpailulatuja erittäin hyviksi. ”En uskonut mitaliin, mutta tänään tuntui hyvältä”, ensimmäistä SM-mitaliaan juhlinut Enlund kertoi. 

Kuvassa vasemmalta oikealle: Sanni Alatalo, Anni Alakoski ja Alexandra Enlund.

N18-sarjan voittaja Jasmi Joensuu kuvasi lauantain kilpailua kauden raskaimmaksi. ”Ehkä keli teki sen raskaaksi. Radalla oli pitkiä nousuja ja pitkä suora kilometri ennen maalia oli rankka. Koko ajan piti jaksaa tehdä töitä”, Seinäjoen Hiihtoseuran urheilija kertasi räntäsateessa käytyä kilpailua. Pääsääntöisesti Kuortaneella ja Lapissa tänä talvena harjoitellut Joensuu toivoo viikonlopustaan täydellistä ja tavoittelee sunnuntainakin mitalia.

Hopeaa saavuttaneen Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintalon hiihto lähti tahmeasti liikkeelle, mutta parani loppua kohden. ”Jäin ensimmäisellä kilometrillä jo 5-10 sekuntia eikä hiihto tuntunut kovin hyvältä. Alussa oli tasaista, mikä ei sovi minulle niin hyvin. Lopun nousut menivät hyvin”, juoksijanakin tunnettu Matintalo kertasi. Todennäköisesti Ristijärven SM-hiihtoihin kautensa päättävä Matintalo aikoo keskittyä kevään juoksuharjoitteluun. ”Alle kuukauden päästä lähden Portugaliin kolmeksi viikoksi leirille. Juoksukisakausi alkaa toukokuun alussa”, 19-vuotiaiden yleisurheilun MM-kilpailuihin kesäksi ja hiihdon nuorten MM-kilpailuihin ensi talveksi tähtäävä urheilija kertoi.

Pronssimitalia juhli uransa ensimmäisen SM-mitalinsa saavuttanut Juvan Urheilijoiden Vilma Jylhä. ”Hiihto on ollut minulle ykkösjuttu vasta viime vuodet. Ennen sitä olen tehnyt kaikenlaista, mitä on tullut mieleen”, Jylhä kertoi.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu ja Vilma Jylhä.

N20-sarjan ykköseksi hiihtäneen Imatran Urheilijoiden Hanna Varjuksen kausi on ollut haasteellinen. ”Hengityksen kanssa on ollut ongelmia eikä se kulje kunnolla vieläkään. Myös lihaksisto on ollut sitä kautta tiukoilla. Nuorten MM-hiihdot olivat kauden päätavoite ja ne jäivät välistä. Tämä voitto pudotti kiven sydämeltä!” kultamitalisti hymyili. Vähäluminen talvi on pakottanut Varjuksen harjoittelemaan Imatran 2,5 kilometrin ensilumen ladulla. ”Suoraan sanottuna kyllästyttää. Tuntuu, että talvi ei ole vielä edes lähtenyt käyntiin.” Saukkovaaran kilpailurataa voittaja kuvaili haastavaksi: ”Alamäet olivat suhteellisen pahoja ja kiemuraisia, palautumisaikaa ei ollut paljon. Minulla on hyvä, pitkä vuorohiihto, joten rata sopi minulle hyvin”.

Toiseksi sijoittunut Puijon Hiihtoseuran Elsa Airaksinen kuvaili kilpailusuoritustaan perustekemiseksi. ”Alussa tuntui, että ei lähde oikein käyntiin. Tämä ei ollut parasta ja en ole ihan tyytyväinen, kun kultaa ei tullut”, sunnuntaina mitaliaan kirkastamaan lähtevä Airaksinen sanoi.

Pronssimitalisti Nea Katajalaa kilpailun aikainen räntäsade ei haitannut. ”Suksi toimi hyvin. Ei ollut ihan paras päivä muuten, perushiihto, joka riitti tänään kolmanteen sijaan”, Kymin Koskenpoikia edustava urheilija kertoi.

Vasemmalta oikealle: Elsa Airaksinen, Hanna Varjus ja Nea Katajala

N23-sarjan voittaja Liperin Hiihtoseuran Krista Niiranen oli tyytyväinen päivän suoritukseensa. ”Lähdin alusta ihan reippaasti. Viimeisessä mäessä tuntui, että ei pääse enää eteenpäin”, Rovaniemellä opiskeleva ja harjoitteleva hiihtäjä kertasi.

Toiseksi sijoittunut Leppävirran Virin Tanja Kauppinen oli tyytyväinen suoritukseensa, mutta uskoi pystyvänsä vielä parempaan. ”Huomenna ruetaan haastamaan! Puolet kisasta meni verryttelyyn, huomenna siihen pitää panostaa jo ennen kilpailua”, Kauppinen nauroi. ”Mitali on kuitenkin aina mitali. Monta tyttöä oli kärjessä pienillä eroilla.”

Pronssimitalisti Niina Virtanen oli iloinen ensimmäisestä SM-mitalistaan. ”Huippupäivä!” Lappeen Riennon hiihtäjä hymyili. Virtanen kehui kilpailurataa: ”Rata sopi minulle hyvin. Voimaa löytyy hyvin pieneen kokooni nähden, tasatyöntö on vahvuuteni ja pääsin käyttämään sitä hyvin”. 
 

Kuvassa vasemmalta alkaen: Tanja Kauppinen, Krista Niiranen ja Niina Virtanen.

M17-sarjassa ykköseksi hiihti Keravan Urheilijoiden Turo Sipilä, joka voitti toiseksi tullutta Aleksi Parttimaata lähes 50 sekuntia. ”Mies oli hyvässä kunnossa ja suksi luisti”, Sipilä kertasi voittonsa reseptin. Kysymykseen, missä keravalainen on harjoitellut vähälumisena talvena, Sipilä vastasi pilke silmäkulmassa: ”Ladulla!”. Keravan kotilatujen lisäksi jalkavaivoista tällä kaudella kärsinyt voittaja kehui Vantaan Hakunilan hyväkuntoisia harjoitteluolosuhteita.

Hopealle sijoittunut Paimion Urheilijoiden Aleksi Parttimaa hiihti hyvän kilpailun kahdesta kaatumisesta huolimatta. ”Kompuroin toisessa nousussa ensimmäisellä kierroksella ja sen jälkeen heitin mutkassa uudestaan kunnon voltin. Ihme, kun suksi ei katkennut”, Parttimaa kertoi. Hopeamitalisti harmitteli, että räntäsade loppui juuri ennen miesten sarjojen alkua: ”Myllyläkin voitti vuonna 1999 räntäsateessa”. Sunnuntain vapaan hiihtotavan kilpailuun Parttimaalla oli selvät suunnitelmat: ”Kultaan on mahdollisuus, jos pysyy pystyssä”.

Kärkikaksikon tulevaisuudentavoitteet ovat korkealla. ”Joskus otetaan vielä Turon kanssa kultaa arvokisojen parisprintissä”, Parttimaa suunnitteli.

Karihaaran Visan Oskari Heinikoskelle pronssimitali oli yllätys. Kymmenen parhaan joukkoon tähdännyt hiihtäjä on päässyt harjoittelemaan hyvin kotimaisemissaan Kemissä, mikä näkyi tuloksissa. Mitalihiihto antoi itseluottamusta myös sunnuntain kilpailuun: ”Huomenna lähdetään hiihtämään vapaata lujaa”, Heinikoski ennakoi.

Vasemmalta oikealle: Aleksi Parttimaa, Turo Sipilä ja Oskari Heinikoski.

M18-sarjan voittaja Karri Hakala oli kilpailuunsa vauhdinjakoa lukuun ottamatta tyytyväinen. ”Lähdin aika lujaa liikkeelle, ero muihin tuli ensimmäisillä kolmella kilometrillä. Lopussa meni aika ahtaalle”, Ylistaron Kilpa-Veljien Hakala kertoi. Kerran matkalla kaatunut voittaja kuvaili kilpailurataa kohtuullisen helpoksi. Sunnuntailta Hakala odottaa nopeampaa hiihtokeliä ja viikonlopun toista SM-mitalia. ”Olen kyllä jo nyt täysin tyytyväinen tähän viikonloppuun. Tiukkaa on ja on päivästä kiinni, kuka on korkeimmalla korokkeella”, Hakala sanoi.

Hopealle hiihtäneen Nivalan Urheilijoiden Lauri Gummeruksen tavoitteena oli jo kilpailuun lähdettäessä mitali. ”Aika rankka kisa oli. Alussa ei lähtenyt niin hyvin käyntiin, mutta loppuun sain kiristettyä. Kuulin väliaikoja, että lopussa on tosi tiukkaa. Sain loppuun vielä kirivaihteen päälle”, Sotkamon urheilulukiossa opiskeleva Gummerus kertasi hiihtoaan. Sunnuntain vapaan hiihtotavan kilpailuun Gummerus lähtee kultamitali mielessä.

Pronssille sijoittuneelle Juuso Haaralalle kilpailu ei ollut helppo. ”Koko viikon on ollut voimaton olo. Olen kyllä tyytyväinen hiihtooni”, Haarala kertoi. ”Huominen matka sopii minulle ehkä paremmin, mitalia lähdetään hakemaan”, Gamlakarleby IF:n urheilija ennakoi.

Vasemmalta oikealle kuvassa: Lauri Gummerus, Karri Hakala ja Juuso Haarala.

M20-sarjan kultamitalistille Joonas Sarkkiselle perinteisen 10 km on mieluinen kilpailumatka. Lauantain kilpailua Ounasvaaran Hiihtoseuraa edustava urheilija kuvaili raskaaksi. ”Rata sopi minulle ihan hyvin, vaikka olisin kaivannut vielä vähän jyrkempää nousua. Oli kuitenkin yllättävän raskasta.” Tällä kaudella maailmancupia hiihtämään päässeen Sarkkisen tavoitteet ovat maailman huipulla: ”Sitä varten on tehty paljon töitä ja tehdään tulevaisuudessakin”.

Hopeamitalisti Joni Mäki lähti kilpailuun alusta asti kovaa, mikä alkoi painaa haastavan radan puolessa välissä. Sunnuntaina tavoite on kirkastaa hopea: ”Huomenna lähden tavoittelemaan kultamitalia”, Vaasan Hiihtäjien Mäki sanoi.

Kolmanneksi hiihtäneelle Kouvolan Hiihtoseuran Lauri Vuoriselle ei jäänyt mitään hampaankoloon selvien aikaerojen vuoksi. ”Lähdin hakemaan vähintään mitalia ja se tuli. Huomennakin on mahdollisuudet mitalille, jos hyvä päivä tulee”, Vuorinen tuumaili. Kilpailurata oli Vuorisen mielestä vaativa mutkaisten laskujen ja rankkojen nousujen vuoksi.

Vasemmalta oikealle kuvassa: Joni Mäki, Joonas Sarkkinen ja Lauri Vuorinen.

M23-sarjan voittaja Perttu Hyvärinen oli erityisen tyytyväinen voittoonsa. ”Pertsa ei ole minulle mikään ideaali tyyli, joten olen hirmu iloinen siitä, että SM-kulta tuli. Tämä on ollut minulle hirveä peikko, enkä ole missään vaiheessa saanut ehyttä hiihtoa”, Riistaveden Urheilijoita edustava Hyvärinen taustoitti. Kultamitalistin kilpailu ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla: ”Pientä draamaa sain aikaiseksi, kun ensimmäisellä työnnöllä sauva meni poikki. Sain kuitenkin heti uuden sauvan ja puolen kilometrin kohdalla jo oman sauvan”. Joensuussa asuva voittaja kuvaili kilpailurataa teknisesti haastavaksi ja kehui Saukkovaaran luonnonlumisia olosuhteita.

Sarjasta puuttui kaksi kovaa nimeä: Ristomatti Hakola ja olympiavoittaja Iivo Niskanen. ”Täytyy sanoa, että onneksi Ristomatti ja Iivo olivat pois. Ristomatti on hyvässä pertsan kunnossa ja näkyyhän tuo Iivokin jonkinlaisessa kunnossa olevan”, Hyvärinen nauroi. Kilpailun kärkikaksikko Hyvärinen ja Sami Lähdemäki ovat harjoitelleet paljon olympiakultaa saavuttaneen Niskasen kanssa. Niskasen saavutukset ovat iso asia myös harjoituskavereille. ”Iivon menestys luo uskoa, että meilläkin on mahdollisuuksia”, Hyvärinen ja Lähdemäki totesivat. Kärkikaksikkoa olympiavoittajaan yhdistää myös kova harjoittelumotivaatio. ”Äiti, isä, valmentaja ja muut läheiset painavat jarrua ja minä painan kaasua. Meillä on semmoinen työnjako”, Hyvärinen hymyili.

Hopeamitalisti Sami Lähdemäelle oli arvoitus, miten hiihto tulisi sujumaan. ”Tämän viikon olen vain maannut, kun flunssa on yrittänyt puskea päälle”, Saarijärven Pullistuksen hiihtäjä kertasi kisaviikkoaan. Kilpailulatu oli Lähdemäen mielestä tiukka: ”Reitillä ei ollut helppoja pätkiä, koko ajan piti jaksaa puurtaa”.

Pronssimies Espoon Hiihtoseuran Antti Honkimaa oli mitaliinsa erittäin tyytyväinen. ”Lahdessa olin jo sekunnin päässä mitalista ja se jäi harmittamaan. Halusin mitalin kruunuksi tälle kaudelle”, Espoon hyviä hiihtomahdollisuuksia kiitellyt Honkimaa sanoi.

Vasemmalta oikealle: Sami Lähdemäki, Perttu Hyvärinen ja Antti Honkimaa.