Kisatunnelmia

Toisen kilpailupäivän ollessa ohi ja kilpailijoiden lähdettyä kotimatkalle kisaravintolassa istuu helpottunut kilpailunjohtaja Arto Tolonen. Tolonen toteaa kaiken menneen hyvin ja kiittää ”juuttaan hyvää” talkooporukkaa. Tolosen vieressä istuu kilpailun ajanottopäälliköksi nimetty Jorma Tuomimäki Suomen Hiihtoliitosta. Myös hän on ollut tyytyväinen kisoihin ja kiittää, että on saanut olla osa järjestäjäporukkaa. Paikalle saapunut kilpailun pääkuuluttaja Reijo Jylhä on Tolosen ja Tuomimäen kanssa samaa mieltä. Päällimmäisenä on hyvä tunne siitä, että niin urheilijat kuin huoltajatkin ovat kokeneet järjestelyt onnistuneiksi. Hän on erittäin otettu siitä, miten hyvin ihmisistä on Ristijärvellä huolehdittu.

Kilpailunjohtaja Arto Tolonen

Lauantaiaamuna Saukkovaaralle oli saapunut myös hiihtäjä Pirjo Muranen, tällä kertaa valmentajan ominaisuudessa. Muranen kertoi kuuluvansa Habita-valmennusryhmään, jonka hiihtäjät olivat  nuorimpien sarjojen osallistujia. ”Toiveissa on hyviä hiihtosuorituksia ja onnistumisia”, Muranen kertoo, mutta toteaa kuitenkin, että kisoihin ollaan lähdetty avoimin mielin. Saukkovaaran kisalatukin on ehditty testata ja todeta mukavaksi hiihtää. 

Kuvassa Habitan valmennusryhmä (vasemmalta oikealle): Janne Hyyppä, Pia Pekonen, Ville Oksanen, Henna Sivenius, Ilkka Jarva ja Pirjo Muranen.

Hiihtäjät Sonja Harjuntausta (Tampereen Pyrintö) ja Rita Rajala (Noormakun Nopsa) olivat aloittaneet kisaurakkansa lauantaina ja olivat tyytyväisiä suorituksiinsa. ”Meni jopa paremmin, kuin odotin”, kommentoi Harjuntausta suoritustaan iloisesti. Roosa Marjaniemi (Noormarkun Nopsa) sen sijaan odotteli vielä sunnuntaita. Myös Harjuntausta ja Rajala aikoivat ladulle vielä toisenakin kisapäivänä, ja sunnuntaille olikin asetettu kovat odotukset. Marjaniemi toivoi yltävänsä 12 parhaan joukkoon, kun taas Harjuntausta totesi maltillisemmin tavoittelevansa puolivälin parempaa puolta. Kosteasta kelistäkään ei ollut valittamista, tytöt totesivat olosuhteiden olevan kaikille samat.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Sonja Harjuntausta, Roosa Marjaniemi ja Rita Rajala

Kisaviikonlopun aikana Ristijärvellä paiskii töitä iso joukko talkoolaisia. Yksi heistä on Aino Toivonen, joka on mukana kilpailjoiden kukituksessa. Toivonen on itsekin innokas hiihtäjä ja kilpailujakin on tullut kierrettyä. Myös Saukkovaaran ladut ovat paltamolaiselle tutut, vaikkakaan kilpailulatuun Toivonen ei ole ehtinyt tutustua. Tunnelmaa hän kehuu oikein mukavaksi ja rauhalliseksi, ja myöntää että kisoja seuratessa polte ladulle kasvaa.

Aino Toivonen

Kisatunnelmassa Saukkovaaralla on mukana myös Ristijärveltä lähtöisin oleva hiihdon maailmanmestari Kari Härkönen. Härkönen on seurannut kisoja tyytyväisenä siitä, kuinka paljon väkeä ja hiihtäjiä paikalle on saapunut. Kisahulina on tuonut mieleen paljon hyviä muistoja omilta aktiivivuosilta. Nykykunnostaan Härkönen toteaa pilke silmäkulmassa, että ”vain ajatus kiipeää ketterästi mäen päälle”. Kisaladulla on Härkösen mukaan nimetty nousu, mikä sopii hänelle mainiosti. ”Minun vahvuuteni olivat hapenottokykyni vuoksi juuri ylämäet”, Härkönen kertoo.

Kari Härkönen